Сраман однос власти Србије према Белорусији – израз самовоље режима, супротно вољи народа – МИТАР КОВАЧ

Facebook
Facebook
YOUTUBE
YOUTUBE
Follow by Email

Генерал Ковач: Сраман однос власти Србије према Белорусији – израз самовоље режима, супротно вољи народа

Проф.др Митар Ковач, генерал-мајор у пензији

СРАМАН ОДНОС ВЛАСТИ СРБИЈЕ ПРЕМА БЕЛОРУСИЈИ – ИЗРАЗ САМОВОЉЕ РЕЖИМА, СУПРОТНО ВОЉИ НАРОДА

Санкције су увек биле акт агресије, предворје или садржај рата.

Србија је крајем ХХ века страдала од санкција које је спровео НАТО и ЕУ.

По први пут и мимо воље српскога народа, режим је сврстао Србију међу државе ЕУ и друге несуверене државе Европе, које под окриљем НАТО пакта, кидишу на исток.

Све је то срамно и без части, супротно српској традицији !

Као народ, не желимо другима несрећу, коју смо и сами преживели.

Србија никада није била агресор нити је подржавала агресивне намере и санкције било кога па ни ЕУ.

Зато је потребно да народ коначно каже да ли жели да иде у овакву ЕУ, која спроводи санкције и насиље у Европи?

Док је Србија деценијама изложена притисцима ЕУ и НАТО, актуелна власт је скоро тајно, мимо воље народа, увела санкције Белорусији, која је скоро једина понудила све СР Југославији, да се супротстави агресији НАТО пакта. Белорусија је током 90-их Југославији слала помоћ у енергентима и новцу, упркос огромним притисцима западних сила, на челу са САД. Белорусија је тада исказала спремност да страда у име слободе српског народа и борбе против насиља НАТО пакта. Данас се власт Србије солидарише са ЕУ, управо са већином тих чланица НАТО пакта које су учествовале у агресији на СР Југославију 1999.године. Такав неприхватљив стратешки и вредносни обрт је сраман и необјашњив. То је изгледа и болестан израз „захвалности Белорусији“ за поклоњена четири ловачка авиона Миг 29.

Белорусија је поклонила Србији четири „мига 29”, једноседа. „Мигови 29” које је Белорусија поклонила Србији ремонтовани су у белоруском 558. Ваздухопловном заводу у граду Баранович и испоручени у априлу 2021.године. Претходно је и Русија донирала Србији шест ловачких авиона „миг 29”. Белорусија је четири Миг 29 ремонтом довела на технички ниво 4+, исто као и остале који су ремонтовани у Русији. Србија је тако добила ловачку ескадрилу нове генерације, спремну за заштиту ваздушног простора у миру и рату.¹

Паралелно са братском помоћи Руске Федерације и Белорусије Р.Србији, ЕУ и НАТО чинили су све да постепено урушавају нашу одбрамбену моћ и да нас преведу у евроатлантске структуре, наносећи директну штету и последице српским националним интересима. Због таквог односа многи објективни аналитичари данас истичу да је Маја Коцијанчић, портпарол шефа европске дипломатије Кетрин Ештон, саопштила поражавајуће вести о поданичком односу режима у Србији према Белорусији. Ова дама долази из државе која је 90-их увела санкције Југославији и 2008. признала албанску окупацију и лажну државу Косово. Она је обелоданила да је Србија увела санкције Белорусији, Сирији и Ирану, државама које никада нису уводиле санкције Србији, нису признале независно Косово већ су нам биле добронамерни партнери и подржавале нас у међународним организацијама.²

Осим агенције Тањуг, Спутњика, листа Данас и неких портала, медији у Србији се нису усудили да пренесу срамотну одлуку о санкцијама, коју је Маја Коцијанчић образложила ставом да је логично да земље кандидати за придруживање ЕУ, укључујући и Србију, ускладе спољну политику са политиком ЕУ и да су дужни да прихвате политику санкција, које је ЕУ увела земљама за које Брисел оцењује да крше хуманитарно и међународно право. То значи да ЕУ очекује да на исти начин, у одређеном тренутку, Србија уведе санкције и према Руској Федерацији.

Пуно је питања а мало потребних одговора органа власти Србије, које се понашају аутархично и аутистично, према својим доказаним историјским пријатељима:

– Ако је Србија независна држава, како је могуће да уводи санкције према пријатељским државама, супротно вољи народа?

– Где је ту елементарна дипломатска култура, поштовање свог народа и доказаних пријатељских држава?

– Да ли тзв.интеграције Р.Србије у ЕУ могу да буду параван за нарушавање угледа државе у свету и приказују је као несамосталну државу – колонију ЕУ?

– До када ће приближавање Србије ЕУ да буде по мантри да „ЕУ нема алтернативу“?

Очигледно је да Србија континуирано губи суверенитет над територијом и радом државних служби, ради некаквих „европских интеграција“ и да се за то не поставља питање политичке одговорности. На сцени јесте „пузајуће“ формално увлачење Србије у колонијални положај у односу према ЕУ. Све се то чини поступно, применом метода „куване жабе“ и медијског препарирања и обликовања јавности у држави. Сигурно је да овај медијски мрак у Србији јесте у функцији прикривања погрешних стратешких одлука власти. Стално се увећава „корпа“ скривених стратешких одлука, на унутрашњем и спољно политичком плану. Како се буде више о томе сазнавало у јавности раст ће „цена“ коју ће морати актуелна власт да плати за стратешке промашаје и самовољу.

Ко је Србију придружио пакету санкција ЕУ против Белорусије? Одговор је веома једноставан – актуелни режим, који не слуша нити поштује вољу српског народа.

На овакав однос Србије, Белорусија је благо реаговала и није исказала оштро противљење. Такав однос узрокован је познавањем стања у Србији, јер су у Белорусији свесни да то није у складу са вољом народа и да је то самовоља режима. Белорусија је као одговор на санкције Запада објавила да, од 1. јануара 2022.године, уводи ембарго на увоз појединих врста робе из ЕУ, САД, Канаде, Велике Британије, Црне Горе и низа других земаља. Забрана ће трајати пола године.³

На списку производа забрањених за увоз нашло се више од 20 група производа, међу којима су живе свиње, говеђе месо, свињско месо, кобасице, изнутрице, со, кондиторски производи, млеко, ораси, воће и друга роба. Забрана се не односи на робу за личну потрошњу, храну за бебе и др.

Огласио се и амбасадор Белорусије у Београду који је саопштио да је Белорусија “са неразумевањем примила одлуку Србије да се придружи рестриктивним мерама против наше земље”.

Под плаштом борбе против недемократског режима у Белорусији, ЕУ ће ангажовати значајна финансијска средства за пропаганду и извођење различитих операција како би се успоставила нова власт, која ће радити на испуњавању налога Запада. Припрема се читав сет мера за спречавање увоза у ЕУ из Белорусије веома важних артикал, као што су бензин и други вани производи од нафте. Такав однос ће утицати највише на угрожене социјалне групе у Белорусији.

Пуно је организација, појединаца, академских и јавних личности у Србији, које се не слажу са увођењем санкција Белорусији, нити било којој земљи савременог света. То јесу рецидиви прошлости и акт насиља НАТО пакта и ЕУ.

Народ у Србији је осрамоћен самовољом режима у доношењу санкција према Белорусији! Зато народе Белорусије знајте да је српски народ уз вас, јер је доживео тортуру и санкције Запада! Истовремено, не заборављамо вашу оданост и помоћ коју сте исказали и понудили у одбрани од НАТО агресије 1999. године!

 

¹ https://www.politika.rs/scc/clanak/477256/Migovi-29-iz-Belorusije-stigli-u-Srbiju

² https://srbin.info/politika/

³https://rs.sputniknews.com/20211222/srbija-i-crna-gora-se-pridruzile-sankcijama-eu-protiv-belorusije 1132695006.html

4https://standard.rs/2021/12/23/srbija-se-prikljucila-sankcijama-protiv-belorusije-eu-pozdravlja/

 

 

ПРЕУЗЕТО СА САЈТА: Politički .rs

Facebook
Facebook
YOUTUBE
YOUTUBE
Follow by Email