Радишић: Хитно повлачење „Инцковог закона“ релаксираће ситуацију у БиХ

Facebook
Facebook
YOUTUBE
YOUTUBE
Follow by Email

БАЊАЛУКА: КОНФЕРЕНЦИЈА „УНИТАРИЗАЦИЈА И ИСЛАМИЗАЦИЈА БиХ – УЗРОК НОВЕ КРИЗЕ“

* Нову визију света коју нуде Русија као војнополитички лидер света и Кина као најмоћнија наступајућа економска сила на свету. Овим се отвара нова перспектива мира, просперитета, коегзистенције свима који ка томе теже, а не прихватају силу, уцене и претње, репресију, потчињеност и вазални однос који нам нуди Запад

* БиХ се налази у највећој послератној кризи са неизвесним исходом, захваљујући, пре свега, фамозном Инцковом закону којим је поништено све позитивно што је урађено за последњих 25 година

* Живимо у свету спиновања ради политичких интереса. То је можда најизраженије на Балкану, где је то усмерено против српског народа и његове цркве. Таман кад смо се понадали да је то време иза нас као карактеристика деведесетих година прошлог века – поново смо сведоци напада на српску цркву у Црној Гори, БиХ и на Косову и Метохији. То је подстакнуто споља, као и наметање Инцковог закона у БиХ

* Српско-руско стратешко партнерство и ставови председника Русије гарантују Србији националну безбедност и територијални интегритет. Снага и ауторитет Русије, њена војна моћ и доследна политика очувања мира и међународног права благотворно делују на целокупан српски народ

_________________________________________________________________

Доцент др Драган РАДИШИЋ

ЖЕЛИМ да укажем на доследност Русије и Кине у примени међународног права у БиХ и то на бројним примерима деловања, као што су високи представник, схватање међуконфесионалних сукоба, међународни тероризам, исламски фундаментализам и НАТО.

У сва ова питања се први пут укључила и Кина, ставовима који су готово идентични руским, у заштити основних људских вредности права и правде.

Русија и Кина су увек имале избалансиране ставове према свим супротстављеним странама, нудећи непристрасна решења за све.

Сходно томе, све више се говори о новој визији света коју нуде Русија као војнополитички лидер света и Кина као најмоћнија наступајућа економска сила на свету.

Овим се отвара нова перспектива мира, просперитета, коегзистенције свима који ка томе теже, а не прихватају силу, уцене и претње, репресију, потчињеност и вазални однос који нам нуди Запад.

БиХ се налази у највећој послератној кризи са неизвесним исходом, захваљујући, пре свега, фамозном Инцковом закону којим је поништено све позитивно што је урађено за последњих 25 година. Његово хитно повлачење значило би први знак релаксације односа и успостављање неопходног дијалога три конститутивна народа у БиХ и осталих.

Живимо у свету спиновања ради политичких интереса. То је можда најизраженије на Балкану, где је то усмерено против српског народа и његове цркве. Таман кад смо се понадали да је то време иза нас као карактеристика деведесетих година прошлог века, поново смо сведоци напада на српску цркву у Црној Гори, БиХ и на Косову и Метохији. То је подстакнуто споља, као и наметање Инцковог закона у БиХ.

Инцков поступак је незаконит и нанео је штету БиХ и њеним народима у целини, иако је у БиХ имао за циљ да понизи и дискредитује српски народ и СПЦ.

Република Српска и њено руководство и институције су брзо дали одговор на овај безумни чин, одбацили Инцков закон и неће га примењивати на територији РС. Успостављено је јединство парламентарних странака, а народ се плебисцитарно и масовно изјаснио да не прихвата наметнути закон. Тенденције нарушавања јединства постоје, али сви тврде да ће остати при закључцима Народне Скупштине РС.

Била је то фамозна црвена нит преко које српски народ неће прећи.

Нацрти Народне Скупштине РС обавезују посланике и руководиоце да не учествују у одлучивању у институцијама БиХ док се закон не повуче или на други начин праведно не разреши криза.

Кризу додатно усложњава долазак Кристијана Шмита чије именовање није потврдио СБ УН. Њега не признаје Русије, а нешто касније је дипломатску ноту упутила и амбасада НР Кине да не признаје Шмита за високог представника. Тако су се Републици Српској придружиле две сталне чланице СБ УН, у неприхватању немачког дипломате.

Милорад Додик, Жељка Цвијановић, Петар Иванцов и амбасадор Кине у БиХ Ји Пинг

Српско-руско стратешко партнерство и ставови председника Русије гарантују Србији националну безбедност и територијални интегритет. Снага и ауторитет Русије, њена војна моћ и доследна политика очувања мира и међународног права благотворно делују на целокупан српски народ. Наши односи могу бити пример коректног уважавања и братске љубави, а без наметања решења, претњи притисака и мешања у унутрашње ствари земаља. Зато наши односи имају сјајну перспективу у свакој области.

Ово су све позитивна деловања Русије на нашим просторима!

Поводом ПИК-а важни су ставови руске амбасаде у Сарајеву да су извештаји ПИК такви да се прећуткују стварни и актуелни проблеми у БиХ и да као такви не доприносе помирењу. Амбасада изражава да не може да прихвати вештачку тежњу за централизацијом и унитаризацијом јер то је у супротности са логиком Устава БиХ и вољом народа.

Из Амбасаде Русије истичу да не постоји алтернатива Дејтонском споразуму и његовим принципима.

Инцко је 27. маја поднео оставку и завршио мандат и није имао овлашћења да донесе закон. Од тога датума, место високог представника је празно. Сви који намеравају да сарађују са држављанином Немачке Шмитом, то чине на сопствени ризик јер он нема сагласност УН.

Амбасада истиче да се увек противила бонским овлашћењима и подвлачи да Инцку ни та овлашћења не дају да се меша у унутрашње законодавство.

Одлуку НС РС сматра легалном! И нема сумње у њену легитимност.

Из амбасаде кажу да ПИК не би требало да има икакве везе са условима за улазак БиХ у ЕУ.

Такође, сматрају да је програм 5+2 озлоглашен, као услов за укидање ОХР. Инцко је показао да је ОХР главни творац дестабилизације у БиХ. ОХР је кочница развојног пута у БиХ и инсистирамо на његовом безусловном гашењу – каже амбасада Русије.

Поводом кинеске амбасаде, хтео бих да истакнем следеће ставове:

Кина је увек радила на очувању светскога мира, доприносила глобалном развоју , слози и хармонији. Кини је стало да напредује заједно са свим прогресивним снагама у свету.

Садашњи амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов

Односи Кине и БиХ се успешно развијају, а међусобно поверење се продубљује. Кад кажем БиХ, подразумевам и одличне односе са РС.

Културна размена постаје све снажнија, имамо све бројније инвестиције, градимо мрежу ауто путева, немерљива је помоћ кроз донације и куповину медицинског материјала у време Ковида-19.

Сарадња у разним областима показује тенденцију шире перспективе.

Амбасада Кине саопштава да ће учинити све да повећа узајамно разумевање народа.

Послали су ноту ОХР и саопштили да Шмит овде није легално.

С обзиром да није усвојена резолуција коју су предложиле Кина и Русија у СБ УН о именовању високог представника, кинеска страна сматра именовање нелегитимним – то су изјавили 17. августа 2021.

Овај предлог резолуције није био поднет да би био усвојен него да се пошаље порука о заједничком наступу поводом БиХ, а вероватно и шире на целом Балкану.

Руси наступају пуни самопоуздања, са никад јачим Кинезима.

Савезништво Русије и Кине успоставља нови оквир у геополитичким односима у свету. Јављају се нова средишта моћи која нису више предвођена САД. Кина сама није способна да преузме водећу улогу у свету, али са Русијом на својој страни може да постане сила број један.

Свет све мање овиси о Западу!

О односима Русије и Кине се говори све више откако су Јељцин и Цемин потписали стратешко партнерство 1996. године. А 1993. је Бжежински рекао да су САД на врхунцу јер немају супарника који би се мерио са њиховом глобалном моћи.

Али 28 година касније, САД немају апсолутни монопол над економијом света, а самим тим је и њихова војна доминација постала лабилнија. Очит пример је дебакл у Авганистану.

Нови светски поредак воде Русија и Кина и друге моћне државе, али САД и сателити на Балкану то не прихватају.

Даље, Путин и Цемин су потписали договор о пријатељству који је постао оквир за билатералне односе у трајању од 20 година, а после тога се аутоматски продужује договор за наредних пет. Гради се велики гасовод од Русије до Кине, Кина је један од највећих купаца руског наоружања, на геополитичком плану се допуњују и на најбољи начин су успоставиле равнотежу у свету са тенденцију да и даље јачају.

А то све – на добро остатка света! Јер се обе земље залажу за примену међународног права, за непристрасне односе и развој свих.

Промовишу политику неутралности уз снажни саветодавни механизам у погледу безбедности.

Русија и Кина сматрају да УН морају да остану једино место где се доносе темељне одлуке о употреби силе против агресора, уз остале функције које УН имају. Оне теже да се сва спорна питања врате у УН а не да их решава НАТО и ЕУ.

Обе силе имају велику добит од стабилности у свом региону, па ће проширивати мере против тероризма, јачати локалне елите и одбијати притисак запада за „побољшање људских права“.

 

ПРЕУЗЕТО СА САЈТА: Факти

Facebook
Facebook
YOUTUBE
YOUTUBE
Follow by Email