Огроман промашај Кфора на северу Космета — где су били осам дана

Facebook
Facebook
YOUTUBE
YOUTUBE
Follow by Email

Најновије кризе на северу Косова не би било да је Кфор деловао превентивно и да није дозволио овако масиван упад јединица РОСУ, мишљење је професора Митра Ковача, директора Евроазијског безбедносног форума, који верује и да је Кфор био упућен у сваки њихов корак.

Мисији Кфорa која је задужена за безбедност на Косову и Метохији, требало је осам дана по упаду озбиљно наоружаних косовских специјалних јединица на север Косова да се појаве у кризном подручју и то тек када су по два српска оклопна возила „Лазар“ и „Милош“ Војске Србије протутњала на два километра од административног прелаза Јариње. Пре тога подручје пункта Јариње са стране централне Србије према Косову и Метохији надлетали су и хеликоптери Војске Србије.

Кфор није испунио своју мисију

Ово наводи на питање где је био Кфор до тада. Професор Ковач сматра да Кфор није благовремено реаговао и да није испунио своју основну мисију.

„Ове кризе не би било да је Кфор деловао превентивно и да није дозволио овако масиван упад јединица РОСУ, ненајављен и без сарадње са локалним општинама на северу Косова. То је огроман промашај. Притом мислим да је намеран, јер не верујем да Кфор није знао за намере Приштине о целој операцији, чак верујем и да је она усаглашавана, каже Ковач.

То им се може приписати као велики минус, а о том пристрасном деловању Кфора треба, сматра Ковач, известити и Уједињене нације, под чијим су мандатом.

Тражити од УН да редефинише улогу мисије

„Од УН треба затражити да се редефинише улога мисије Кфора, у смислу присуства контингената других великих сила које нису у оквиру НАТО пакта,“ сматра Ковач.

Саговорник Спутњика напомиње да је мандат мисије Кфора да заштити становништво од било ког погрома. Ако се то не деси, онда у складу са међународним правом и у складу са сувереношћу над својом територијом — јер се Србија никада није одрекла Косова и Метохије — наше снаге би, оцењује Ковач, имале право да заштите своје становништво.

„Сад, да ли би се Кфор у то умешао? Мислим да за то нема мандат, а ни снаге. С друге стране, међународне околности су се промениле и бар у првој фази Кфор не би војно интервенисао“, каже Ковач.

Он такође сматра да је проблем таблица био само плашт како би Косовске безбедносне снаге покушале да загосподаре севером Косова.

„Циљ је био да се ојачају снаге на северу Косова и да то буде нека завршница контроле тог простора. Приштина је имала разрађене сценарије како и у ком правцу се та криза може одвијати. У међувремену, Кфор се понашао суздржано све док није било индиција за неке сукобе и неке озбиљније реакције власти Србије, рачунајући ваљда на то да ће Срби и Србија одустати од својих права и пристати на наметнута решења, објашњава Ковач.

„Лазар“ и „Милош“ Кфор „истерали“ на светлост дана

Када је Кфор уочио да од тога нема ништа, напомиње он, да криза на северу поприма други смисао, као и да се концентришу наше безбедносне снаге уз административну линију и демонстрирају намеру да ће заштити своје становништво од самовоље приштинских власти, тек онда се Кфор умешао.

„То није случајно, већ је то њихова процена да ће држава Србија предузети све и да има озбиљне намере да учини оно што Београд и говори, а то је да неће дозволити још један погром над Србима на Косову и Метохији, истиче наш саговорник.

Криза би сада могла да иде у више праваца, оцењује Ковач, који не верује да ће Кфор ради угледа лажне државе Косово дезангажовати снаге РОСУ, већ да ће смањити њихово присуство, а могуће и повећати присуство својих трупа.

Криза је била очекивана

Саговорник Спутњика на крају констатује да је ова криза била очекивана.

„Летос се доста говорило о јачању различитих националних контингената, о припреми и обуци за сузбијање нереда и немира. Све је то, у суштини, била припрема за ово што се данас дешава. Власт Србије не би смела да попусти у било ком смислу, јер би то значило легализацију насиља и наметнутих решења“, закључује Ковач.

Иначе, Војска Србије је у повишеној борбеној готовости због ситуације на северу Косова, а у протеклих неколико дана ову територију надлетале су и борбене летелице и хеликоптери Војске Србије.

У међувремену, појавили су се и хеликоптери Кфора који сада надлећу север КиМ, али се још не зна да ли су на Јариње стигли како би „заменили“ приштинске специјалце и да ли то значи да ће се оклопна возила косовске полиције повући.

Преузето са сајта:СПУТЊИК

Facebook
Facebook
YOUTUBE
YOUTUBE
Follow by Email