Округли сто и обележавање дана почетка НАТО агресије на СРЈ 1999. – ПЕТКО РАШЕВИЋ

Facebook
Facebook
YOUTUBE
YOUTUBE
Follow by Email

У складу са устаљеном праксом негујући традицију памћења, одржавајући сећање и поштовање свих невиних жртава НАТО агресије Евроазијски безбедносни форум је и ове године тим поводом одржао научни скуп – округли сто „ПОСЛЕДИЦЕ НАТО АГРЕСИЈЕ НА СРЈ 1999. ГОДИНЕ“ и у Ташмајданском парку положио цвеће на споменик деци убијеној у НАТО Агресији.

Округли сто је одржан у уторак 22. 03. 2022. године у просторијама Друштва српских домаћина, Трг Николе Пашића 4 (други спрат), Београд.

У раду скупа су учествовали:

Примаријус проф. др Алек Рачић, Универзитетски клинички центар Србије – Проблем наплате ратне штете изазване НАТО агресијом 1999. г.
Проф. др Божидар Форца, генерал-мајор у пензији, начелник Катедре безбедности на Факултету за пословне студије и право Универзитета УНИОН – Никола Тесла и – Преседан и изузетак у савременим међународним односима
Др Срђан Алексић, адвокат – Правни основ тужбе против НАТО пакта и
Проф. др Митар Ковач, директор Евроазијског безбедносног форума – НАТО терор од Југославије до Украјине
Др Мирјана Анђелковић – Лукић, виши научни сарадник у пензији – Територија СР Југославије 1999. године била је полигон за испробавање нових војних  средстава НАТО алијансе, пре свега САД, због болести није могла да учествује у раду скупа али ће њен рад на најављену тему бити штампан у нашем часопису Безбедносни форум.

Отварајући овај научни скуп, у име организатора проф др Митар Ковач, генерал-мајор у пензији, указао је на важност и потребу да се овој болној теми стално враћамо, да је изнова стављамо на дневни ред, у центар пажње и мисли нашег народа. Прво, јер је злочин такав и толики да он и све његове жртве не сме и не могу бити никада ни заборављени ни опроштени. Друго, много је показатеља да непријатељство починитеља овог злочина према нашем народу и држави и даље траје и да уместо кајања, извињења, прихватања одговорности и сличног од починиоца долазе нови притисци и чак неки знаци спремности да наставе непријатељства према нашем народу и држави на други начин. И треће, деца рођена након тог времена већ су одрасли људи а њима треба пружити прилику да о томе сазнају истину да би могли да правилно схватају данашње и будућа времена, граде своје погледе на свет и чине шта је потребно да се оваква зла више никада не понове никоме а посебно не нашем страдалом народу. То је посебно значајно сада када видимо да се на међународној сцени дешавају процеси који ће одредити судбину света у наредним деценијама а можда и дуже.

Професор др Божидар Форца, генерал-мајор у пензији, начелник Катедре безбедности, Факултет за пословне студије и право, Универзитет „УНИОН ˗ Никола Теслаˮ у Београду је у свом излагању под називом „Преседан и изузетак у савременим међународним односима“ изнео теоријске поставке и практична чињења великих сила у међународним односима у непосредној прошлости и данас. Поредећи то са дешавањима у реалном животу указано је да упркос међународном праву и низу основаних и прихваћених организација и норми у међународним односима велики упорно чине оно што је њима у интересу потпуно поништавајући вољу и потребе малих држава и малобројних народа који немају физичку моћ да заштите себе и своје интересе.

Примаријус доктор Алек Рачић је излагао на тему – „Проблем наплате ратне штете изазване НАТО агресијом 1999.“ Указао је на околност да држава након формирања одговарајућег стручног тела још 2018. (Међуресорно координационо тело – МКТ) и даље није ништа учинила да то тело почне да ради, да се формира одговарајући институт и научни тимови за истраживања јер је широка лепеза питања и проблема које треба обрадити и научним приступом утврдити чињенице које би биле ваљани докази у поступцима за накнаду штете држави и појединцима. У таквој организацији огроман број младих стручњака би добило могућност да ради, истражује, стручно се усавршава у нашој држави а не да иде у иностранство и тамо остварује своје личне и професионалне циљеве. Део излагања посветио је и изношењу примера и података из личне лекарске праксе где је показао како се од Агресије НАТО број малигних обољења енормно увећава и како су ти тумори веома нетипични и до сада непознати у лекарској пракси а што указује и да су изазвани нетипичним узроцима.

Адвокат, др Срђан Алексић је изнео излагање под насловом “Правни основ тужбе против НАТО пакта”. У свом излагању др Алексић се осврнуо на текуће судске процесе односно подношење тужби пред домаћим судством за утврђивање одговорности починиоца злочина у току Агресије НАТО, накнаде и исплате одштете за почињене штете, убиства, сакаћења и оболевања од тешких, најчешће малигних, обољења војника, полицајаца и цивила а која су настала као последица НАТО дејстава. Указано је да велику помоћ представља подршка, савети и усмерења италијанског адвоката Тартаље који је пред судским органима Италије већ добио низ спорова које су тамо покретали припадници њихове војске који су служили у саставу КФОР на КиМ и у БиХ. Указано је и на околност да имамо читав низ доказа научника који у својим истраживањима и научним радовима указују на узроке оболевања. Такође, казано је и да држава не чини ништа да помогне у овом процесу да оштећени остваре своја права.

Професор др Митар Ковач, генерал-мајор у пензији је изнео излагање под насловом „НАТО терор од Југославије до Украјине“. У свом излагању о неделима које је НАТО предвођен САД и В Британијом починио широм света па и на тлу Европе, генерал Ковач се осврнуо и на низ чињеница које се ретко спомињу у јавности а тичу се околности у којима је огроман број нацистичких официра и других службеника Хитлерове Немачке завршио у државним структурама САД. Не само што су многи од њих иако одговорни за низ злочина које су починили пре и током Другог СР избегли било какву одговорност и казну него су добивши значајне позиције у државним структурама САД добили могућност, а данас видимо и искористили је, да своју нацистичку делатност наставе до данас само преко других уместо немачких државних структура. Такође је указао и на “необичну случајност” да су многе грађевине у НАТО и војсци САД својим архитектонским решењима добиле изглед злогласних нацистичких симбол. Веома очигледни примери тога су зграда НАТО у Бриселу која има облике ознака злогласних СС јединица за заштиту Хитлера и Нацистичке партије као и зграда центра за обуку јединица ФОКЕ у Сан Дијегу у Калифорнији која је у облику кукастог крста! Много је показатеља да нацизам није потпуно побеђен и неутралисан у данашњем свету него да прикривено и даље ради на истим идејама и несмањеним жаром. Таква слика се најбоље види кроз данашња дешавања у Украјини али и из односа земаља политичког запада према свему ономе што нацистички и неонацистички покрети у Европи раде некажњено и чак без осуде.

Након излагања учесника развила се дискусија о значајнијим питањима у вези настојања да се озбиљније на државном нивоу оживе научна истраживања последица НАТО агресије која се тичу загађења ваздуха, тла и воде као и других штетних утицаја на живи свет.

Након одржаног скупа чланови  Евроазијског безбедносног форума су у Ташмајданском парку положили цвеће на споменик деци убијеној у НАТО агресији. Том приликом је исказана жал за невиним дечијим животима и жеља да више никада и нигде деца а нарочито српска никада не буду жртве људског безумља!

Петко Рашевић

Евроазијски безбедносни форум

Facebook
Facebook
YOUTUBE
YOUTUBE
Follow by Email