Генерал-мајор Митар Ковач за ИН4С: Ескалација на КиМ очекивана, Србија мора да сачува слободу свог народа

Facebook
Facebook
YOUTUBE
YOUTUBE
Follow by Email

Најпре су Србе малтретирали, одузимали оно што су стицали целог живота, да би касније терорисали остатак голоруког српског народа на северу Косова и Метохије. Онда су почели да хапсе. А онда су се Срби дигли на барикаде.

Професор, доктор наука и генерал-мајор у пензији Митар Ковач, за портал ИН4С коментарише ситуацију на Косову и Метохији.

Ескалација сукоба
– Што се тиче ескалације сукоба, она је очекивана, наводи генерал-мајор у пензији, Митар Ковач и додаје да више година ескалира та криза у домену непоштовања елементарних људских права Срба и у оквиру споразума који су постигнути, али и мимо њих. Албанска врхушка, без обзира на опозицију или власт – иако се мењала, њихове вредности и интереси остали су исти. Што више Срба протерати, узурпирати њихова имања, учинити им живот неподношљивим и не дати им никаква колективна права иако се ради о вековној српској територији. У свему томе жалосно је што имају подршку водећих земаља Запада, првенствено Велике Британије, Немачке али и Француске и колективно њиховог интеграционог дела преко НАТО-а, преко КФОР-а, преко ЕУ.

Америка такође у томе потпуно партиципира, временски некада даје мандат више ЕУ, а у кључним моментима када ЕУ искаже неспособност да управља кризом, онда се појављују амерички представници да руководе њом, и да пре свега убеде Србију да не предузима никакве драстичније мере и да се постепено усаглашава са захтевима које постављају Албанци.
Београд под притиском попушта пред свим тим кризама, па и у задњој кризи везаној за таблице, једноставно је ту превагнуо притисак Америке.

Све су то Албанци схватили као „знак слабости“ Србије, и да је  баш ово време када треба овладати Севером и узети читаву територију под своју контролу.

Када се опет заоштри криза, поново се са Запада Београд позива на то да су КФОР и НАТО гарант безбедности и да су они ту да заштите народ.
Мислим да ће ова криза и даље ићи на начин којим Албанци остварују своје интересе на Северу КиМ, као што су радили са преузимањем језера Газиводе, имовину Републике Србије, имовине Срба на Северу КиМ, а све је то уперено против елементарне безбедности Срба на КиМ.
Да ли ће они успети да демонстрацијама и затварањем путева реше проблем, нажалост не верујем. Све до неког момента када Албанци добију сигнал да те барикаде уклоне, да их разбију као што су чинили и ранијих година.
Албанци су без икаквих овлашћења увели огроман број тзв. полицијских снага, такозване војске, фарбају возила у плаво, доводе јединице на Север… Распоред база је такав да им омогућава контролу кључних праваца комуникације и интервенцију према угроженим тачкама што се тиче њихове безбедности, сматра Ковач.

Западна пропаганда опет Србе представља као агресоре
-Та стратегија им је већ испробана. Прво се позива да се обе стране уздрже од насиља и хушкачке реторике, а онда на крају долази до тога да Београд пoд притиском мора уклонити барикаде, мора позвати становништво на мир и толеранцију, и долази до тога да се под притиском Запада доводи у контекст смиривања ситуације, а да остану издејствовани, односно остварени интереси албанских власти, односно власти такозваног Косова*, наводи наш саговорник.

Русија истрајна у помоћи Србији
-Русија је истрајна у том науму све време, она је у међународним институцијама штитила и Србију и српски народ у више наврата. У претходним кризама, Русија је такође исказала исту спремност, каже Ковач.

Запад је очекивао да се тим поводом, заузета око украјинске кризе, Русија неће петљати око питања КиМ, међутим она је у сваком смислу спремна да пружи помоћ, и дипломатску, па чак се залаже за то да ако Србија преиспита начин даљег решавања косметске кризе, да поврати читаву ситуацију у УН, а  Русија ће у томе помоћи, наводи Ковач и додаје да се највећи проблем и десио када су преговори из УН прешли у домен ЕУ и њених надлежности и самим тим Србија је изгубила кључне савезнике, пре свега мислим на Русију и Кину, а Запад је то прихватио као снажан механизам притиска, условљавања и уцењивања Србије, па и око овог позивања о доношењу обавезујућег споразума и „немачко – француски“ предлог – који није ништа друго него признавање независности КиМ и сасвим је проблематично ако Србија уопште уђе у такав систем преговора, који у својој основи, у самом почетку дефинисан на начин да игнорише интересе Србије и српског народа на Косову и Метохији.

Понављање 1999.?
Генерал мајор сматра да се сигурно неће поновити 1999. година, јер то није  данас  у прилог ни Западу. Србија не сме да калкулише да ли ће НАТО радити у корист и интерес Албанаца, јер она мора да штити свој народ, а развој догађаја и кризе у ком год правцу да крене, не сме да  дозволи да се терорише народ, да се прогони са тог преосталог дела компактне српске територије, и да нема те цене коју српски народ не треба да плати, а да сачува слободу свог народа доле, иначе ако се дозволи прогон са тог дела територије, биће прогоњени и са других делова уже Србије, закључује Ковач.

Преузето са сајта: ИН4С

Facebook
Facebook
YOUTUBE
YOUTUBE
Follow by Email